Még Amerikában ettem ilyen lasagnát, csak spenót helyett brokkolival. De a receptet nem kértem el.  :( Viszont találtam egyet Jamie-től és nagyon fincsi :) 

hozzávalók. 4 személyre

150 g vöröshagyma (kb 2 közepes darab)
175 g spenót ( nekem most fagyasztott paraj porciók az aldiból)
250 g ricotta

7 dl passzírozott paradicsom
2 fokhagyma gerezd
1,5 tk. oregánó (szárított)
1,5 tk. bazsalikom (szárított)
csipet só, bors

kb 1,5 ek étolaj (15 g)
125 g light mozzarella (1 db, szintén aldiból)

190 g lasagna lapok (9db)

0. A sütőt 180 -200 C fokra előmelegítjük. 

1. Egy lábasban pici olajon pirítsuk kicsit meg az apróra felvágott fokhagymákat. Majd adjuk hozzá a passzírozott paradicsomot és fűszerezzük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal. Hagyjuk kicsit rotyogni, amíg elkészül a hagymás spenót. 

2. Pucoljuk meg és szeleteljük fel vékonyan a hagymákat. A maradék olajon kb. 10 perc alat pirítsuk/puhítsuk meg. 
3. Adjuk hozzá a spenótot is. Kevergessük amíg  fel nem olvad a spenót. Ha kész, vegyük le a tűzről és keverjük bele a ricottát. 

4. Egy kis tepsibe (25x30cm) kezdjük el lerátegezni a hozzávalókat:

1/4 paradicsom szósz
3 lasagna lap 
1/2 ricottás krém
1/3 paradicsom szósz
3 lasagna lap 
1/2 ricottás krém
1/2 paradicsom szósz
3 lasagna lap
maradék paradicsom szósz

5. A tetejére tépkedjük rá a mozzarellát és az előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt süssük aranybarnára. :) 

forrás. 

spenótos ricottás lasagna: http://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/sweet-leek-ricotta-and-tomato-lasagne/#z6wVi0mvIiYbBGYw.97

 

tápértékek. 

 

  mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  7 dl paradicsomszósz 147 24,5 7,7 3,5
  150 g  hagyma 60 12,45 1,8 0,15
  175g spenót 35 3,15 4,025 0,525
  250g  ricotta 372,5 8,75 22,5 27,5
  190 g lasagna lapok 674,5 138,7 23,75 2,66
  125g light mozzarella 196,25 1,25 23,75 10,625
  15 g olaj 139,2 0 0 15
összesen     1624,45 188,8 83,525 59,96
egy negyed - 1 adag   406,11 47,20 20,88 14,99