Utókarácsonyi bulit tartottunk és arra szerettem volna valamilyen habos, könnyű tortát csinálni. Először csak a Bojon Gourmet fotója fogott meg, annyira tökéletesnek tűnt a krém és Ő is csak áradozni tudott a receptről. De mikor megláttam a gesztenyliszt árát (2500 ft fél kg) akkor gondoltam, kicsit átalakítom a receptet. Mivel féltem, hogy csak gesztenyés piskótával nagyon gesztenyés lenne a süti, ezért csináltam egy réteg angyal tortát is (angel food cake). A maradék mascarpone/hab/rumos kávé kombóból pedig csináltam egy extra réteg krémet a tetejére, ami szintén nagyon nagyon jót tett neki. 2 könnyű habos piskóta között a hideg lágyan krémes és könnyű krém...  Awwww.. Jól behűtve a legfinomabb! 

gesztenyés piskóta. 

25 dkg gesztenyepüré
4 db tojás
4 ek. cukor

(kis rumaroma ha a gesztenypüré natúr volt)

0. A sütőt 170 C fokra előmelegítjük. 
1. Egy nagyobb tálba tesszük a gesztenyepürét és egy villával alaposan áttörjük.
2. A tojássárgájákat 2 ek cukorral habosra keverjük, amíg halvány sárga nem lesz a színe.
3. Hozzáadjuk a gesztenyepüréhez.

4. Elkezdjük a fehérjéket is habbá verni, majd mikor már elkezdett hab formája lenni, hozzáadjuk a maradék cukrot és kemény habot verünk belőle.
5. Óvatosan, nagy mozdulatokkal, 3 részletben hozzáforgatjuk a gesztenyés masszához.  

6. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (25x30cm) és kb 30-40 perc alatt megsütjük. (Amíg a teteje el nem kezd barnulni és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön.)

 

angyal torta. (angel food cake) 

50+100 g cukor 
62 g sütemény liszt
5 db tojásfehérje
1,5 tk. citromlé
1 tk. vanília aroma

0. Eredeti recept ennek a dublája és egy speciális angel food cake formában kell sütni. De nekem nem volt szükségem egy akkora adagra és olyan formám sem volt, ezért egy sima kenyér formának az aljára tettem sütőpapírt és abba öntöttem bele a tésztát. FONTOS! hogy a formát ne béleljük ki teljesen sütőpapírral és ne is vajazzuk ki, mert csak így tud megemelkedni majd a tészta. ("Felkapaszkodik" a forma oldalán.) 

1. 175 C fokra melegítsük elő a sütőt. 
2. A lisztet szitáljuk át és adjunk hozzá 50 g cukrot. 

3. Kezdjük el habbáverni a tojásfehérjét, majd mikor elkezdett habot formálni, adjuk hozzá a citromlevet, vanília aromát és kezdjük el hozzáadni a maradék cukrot is. (Egyszerre kb 2 evőkanálnyit adjuk hozzá, verjük kicsit és ezt ismételgessük amíg el nem fogy a cukor.) A végére egy nagyon kemény habot kell kapjunk, ami ha tálat meg is fordítjuk nem fog kiesni a hab!

4. Nagyon óvatosan, több részletben, nagy mozdulatokkal keverjük bele a cukros lisztet is. (Nem baj ha nem teljesen egyenletes, a lényeg, hogy a hab ne törjön össze.)
5. Öntsük az előkészített formába és kb. 30 perc alatt süssük készre. (Amíg a teteje el nem kezd barnulni és a fogpiszkáló tisztán ki nem jön.) 
6. Ha megsült, fordítsuk fejjel lefelé és rácson hagyjuk kihűlni. Miután kihűlt, óvatosan egy késsel menjünk végig a torta forma szélén, hogy elváljon tőle a torta.

 

gesztenyekrém. 

25 dkg gesztenyepüré
25 dkg mascarpone
3 dl habtejszín
1 vaníliarúd belseje
rumaroma ízlés szerint (1-2 tk.)

(plusz cukor és rumaroma, ha a gesztenyepüré natúr volt)
2 habfixáló - elhagyható

1. Szintén törjük át egy villával a gesztenyepürét, majd keverjük bele a mascarponét, adjuk hozzá a vaníliát. 
2. Verjük kemény habbá a tejszínt. (Én most tettem bele 2 habfixálót is, biztos ami biztos.)

3. Óvatosan, nagy mozdulatokkal, több részletben adjuk a gesztenyemasszához a habot, és ha kell még adjunk hozzá rumaromát. (2 ek sötét rumot is tehetünk a krémbe aroma helyett, de csak ezért nem akartam rumot venni.)

 

kavészirup.

2 adag fekete kávé, lefőzve
1-2 tk rumaroma
2 ek cukor

1. Ha lefőtt a kávé, adjuk hozzá a cukrot, hogy elolvadjon és a rumaromát is. (Szintén, lehet rendes rumot is használni, de nem volt otthon csak aroma.)

 

kávékrém.

15 dkg mascarpone
1 dl tejszínhab
3-4 ek. kávészirup

1 habfixáló - elhagyható

1. Verjük kemény habbá a tejszínt, keverjük el a mascarponéval és ízesítsük kávésziruppal. (Megint használtam habfixálót a habnál, de nem kötelező és nem métem mennyi kávészirupot tettem a krémbe pontosan.. hanem kóstolgattam és mikor úgy éreztem elég, nem adtam hozzá többet :D)

 

összeállítás. 

1. Legalulra kerül a gesztenyés piskóta, ezt meglocsolhatjuk a maradék kávésziruppal, bár nem tettem rá az egészet. 
2. Errejön kb. fele a gesztenyekrémnek.
3. Az angyal tortát vágjuk félbe és tegyük a gesztenyekrémre. 
4. Legtetejére tegyük a kávékrémet. 

5. Vágjuk körbe a piskótát, egyenlítsük ki a széleket,majd vonjuk be a maradék gesztenykrémmel. 
6. A tetejére kb 1/3 tábla étcsoki forgácsoltam egy késsel. 

 

forrás. 

gesztenyés piskóta: http://pocakpanna.blogspot.hu/2010/11/gesztenyes-habfalatok-csokolade.html
angyal torta: http://thetoughcookie.com/2014/08/25/perfect-angel-food-cake-raspberry-sauce-berries/
gesztenykrém: http://bojongourmet.com/2014/12/chocolate-chestnut-tiramisu-cake-gluten-free/  

 

tápérték. 

gesztenyés piskóta mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  25 dkg gesztenyepüré 517,5 117,5 5,75 3,25
  4 db tojás 304 4 26,8 20
  4 ek ( 8dkg) cukor 312 80 0 0
összesen     1133,50 201,50 32,55 23,25

 

angyal torta mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  150 g cukor 585 150 0 0
  62,5 g süteményliszt 210,18 43,772 6,076 0,62
  5 db tojásfehérje 69,5 0,85 15 0
  1-2 tk friss citromlé        
összesen     864,68 194,62 21,08 0,62

 

gesztenye krém mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  25 dkg gesztenyepüré 517,5 117,5 5,75 3,25
  25 dkg mascarpone 735 8,5 6,25 75
  3 dl habtejszín 1239 7,5 11,4 129
összesen     2491,50 133,50 23,40 207,25

 

kávékrém mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  3-4 ek rumos, cukros kávé 156 40 0 0
  15 dkg mascarpone 441 5,1 3,75 45
  1 dl habtejszín 413 2,5 3,8 43
összesen     1010,00 47,60 7,55 88,00

 

  mennyi? mi? kcal ch fehérje zsír
  1 adag gesztenyekrém 2491 133,5 23,4 207,25
  1 kis tepsi gesztenye piskóta 1133,5 201,5 32,55 23,25
  1 adag angel food cake 864,7 194,6 21,1 0,6
  1 adag kávékrém 1010 47,6 7,55 88
  1/3 tábla étcsokoládé 197,34 15,147 2,574 14,058
             
összesen     5696,54 592,35 87,17 333,16
össz 8 szelet   712,07 74,04 10,90 41,64
össz 16 szelet*   356,03 37,02 5,45 20,82

* A képen a 16 szeletes verzió van.